Linux til professionel brug

Kan man anvende Linux til professionel brug? JA - både som skrivebordspc og som server operativsystem.

Linux har i mange år været meget udbredt til serverbrug og serverer over 50% af Internettets hjemmesider (kilde?).

Linux er i de seneste år blevet endnu bedre til brug som skrivebordspc og anvendes idag mange steder (eksempler).

Hvilken distribution man bør vælge, er afhængig af forskellige faktorer.

Når man snakker Linux til professionel brug, så er der nogle bestemte egenskaber man skal være opmærksom på:

• Levetid (hvor længe de leverer sikkerhedsopdateringer).
    Bemærk at levetiden tæller fra distributionen udgives, så hvis levetiden er 2 år og du begynder at anvende distributionen når den er ½ år gammel, har du altså kun 1,5års levetid tilbage.

• pakkeudvalg.
    Er de programmer(pakker) du har behov for, med i de versioner som du skal bruge (f.ex. tomcat-5), og er de også dækket af de sikkerhedsopdateringer de garanterer at levere i hele levetiden? Ubuntu laver f.ex. ikke opdateringer af programmer fra universe/multiverse - så et program som Tomcat, er ikke understøttet i hele Ubuntu's levetid.

• support
    Uanset om man selv har en hvis ekspertise blandt sine medarbejdere, er det altid rart at vide at man kan få adgang til professionel support hvis det skulle vise sig nødvendigt. Derfor er det vigtigt at checke om distributionen selv tilbyder at man kan tilkøbe sig support, eller om man kender et lokalt konsulenthus med den nødvendige ekspertise i lige præcis din distribution (meget Linux viden er dog ikke distributionsspecifik). Det er præcis de samme regler som gælder uanset hvilket operativsystem du vælger, og som man også ser det på mange andre operativsystemer, er supporten fra distributionen selv, ikke altid den hurtigste (oftest fordi man betaler en fast pris, uanset forbrug), set i forhold til hjælp fra et lokalt konsulentbureau. Linuxpusher tilbyder iøvrigt selv support til alle Linux distributioner, via ejerfirmaet, EnableIT.dk

Hvad tilbyder de forskellige distributioner så til professionel brug, mht. levetid og pakkeudvalg?

• Red Hat Enterprise Linux (RHEL)
    • - har 7 års levetid (talt fra vX.0 - dvs. Red Hat 4 levetiden, tæller fra v4.0 og Red Hat 5, tæller fra da v5.0 udkom).
    • - Pakkeudvalg: Over 1000 pakker der er supporteret i hele distributionens levetid, inkl. bl.a. Tomcat.
    • Support: Red Hat tilbyder support.
    • Derudover har Red Hat en en hel del andre fordele , såsom certificeringer til Oracle o.a. de tilbyder tilgengæld for en abonnementspris: http://www.redhat.com/rhel/benefits/

• SuSE Linux Enterprise Server (SLES)
    • har 7 års levetid
    • Pakkeudvalg: Pakkeudvalg: Over 1000 pakker der er supporteret i hele distributionens levetid, inkl. bl.a. Tomcat.
    • Support: Novell (som ejer SuSE) tilbyder support
    • Derudover tilbyder SuSE, ligesom Red Hat certificeringer med Oracle o.a.

• ikke-kommercielle distro'er
    • CentOS
      CentOS drager fordel af at Red Hat frigiver deres pakker (og sikkerhedsopdateringer) som fri kildekode, tilgængelig for alle (det gør SuSE/Novell f.ex. ikke) og distributionen er altså baseret på Red Hat's kildekode og de har således forholdsvis nemt mulighed for at tilbyde den samme levetid som Red Hat, dog giver de ingen garantier, certificeringer, support osv.
    • Ubuntu
      Ubuntu tilbyder support og 5 års levetid for Server versionen og 3 års levetid for Desktop versionen i de versioner der hedder LTS (Long Term Support).