Hvad er Linux?

Linux er et operativsystem skabt i 1991, af en finsk universistetsstuderende ved navn Linus Torvalds, som et hobby operativsystem. Linus valgte i 1991 at frigive Linux (kernen) som fri software/Open Source (Læs mere her), under en licens kaldet GPL (GNU General Public License).

Siden dengang er Linux blevet populært blandt mange, og videreudviklet og forbedret af mange, således at det idag er et professionelt operativsystem, hvis robusthed, fleksibilitet og funktionalitet har gjort at omkring 85% af udviklingen er betalt af virksomheder verden over (kilde: lwn.net ).

Linux er selve kernen i styresystemet, der ligger skjult og håndterer din computers dele. Det er denne kerne der danner basis for alle Linux operativsystemer der findes idag (også kaldet distributioner/udgaver af Linux) og forskelligheden distributionerne imellem består, udover mindre forskelle i linux kerne version/opsætning, af de software elementer der ligger ovenpå Linux kernen, og som danner det du ser på din computerskærm.

Når man vælger en distribution, vælger man altså, udover Linux kernen, en kombination af elementer som skaberne af distributionen har fundet optimale til deres formål.

Nogle distributioner har som et af deres formål at være brugervenlige, og har man været uheldig med én distribution, skal man ikke tro, at Linux ikke fungerer for en, da den distribution man prøvede, så bare ikke har haft et formål, og heraf følgende funktionalitet, som stemte overens med ens behov.

Nogen spørger hvorfor der findes så mange forskellige udgaver af Linux?, og den bedste sammenligning der forklarer det, er at det er ligesom med biler. Der findes biler til mange forskellige formål, og mange biler med samme formål - forskellen på de enkelte ligger i detaljerne. Ligeså er det med Linux.

Friheden til at vælge har alle dage været en drivende kraft bag dem der benyttede, og dem der videreudviklede, Linux. En meget unik ting ved Linux, er at det består af elementer, som alle kan udskiftes individuelt, således at de danner det perfekte operativsystem for brugeren.

Et primært element i alle Linux distributioner, er de basale programmer (kaldet GNU userland - skrevet mange år før Linux kom til verden) som alle andre programmer benytter til meget af deres interaktion med styresystemet og som binder distributionen sammen i en helhed. Disse (og GNU GPL licensen af samme oprindelse) er så vigtige at blandt andet Debian, derfor har valgt at kalde deres distribution Debian GNU/Linux - istedet for "bare" Debian Linux.

Andre vigtige elementer er det grafiske miljø, også kaldet X-Windows miljøet, hvis udseende og funktionalitet styres af en  "Window manager". Der findes over 30 forskellige "Window managers", blandt de mest populære er KDE, Gnome og XFCE.

Som Ny til Linux vil vi anbefale, at du starter med en distribution som: OpenSUSE i box-/downloadudgaven, Ubuntu, Linux Mint, Simply Mepis, PCLinuxOS eller Mandriva, som alle har som formål at være lette at bruge/brugervenlige og intuitive. De er dog alle ganske forskellige, og man kan godt komme ud for, at én af dem ikke virker 100% med ens computer eller ens behov, mens en anden gør.

Vi har samlet 6 gode distributioner til nye Linux brugere i en Startpakke, hvor vi giver 30% rabat.

Comments

Post new comment

  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.