Behold Windows, prøv Linux

Det kan være praktisk at beholde sit eksisterende Windows styresystem, når man skal til at installere Linux. På den måde kan man beholde sit velkendte styresystem, mens man lærer det ny at kende, og får det hele sat op, så det virker, som man vil have det. Man kan godt beholde Windows på sin computer, selvom man installerer Linux. Dette kaldes "dual boot" - man har mere end et styresystem installeret på maskinen, og man kan så vælge, hvilket styresystem der skal bootes, når man starter computeren.

Windows ligger på en såkaldt partition (en fysisk harddisk deles op i en eller flere dele, kaldet partitioner) på harddisken, og denne partition fylder ofte hele harddisken. Så ønsker man at have et dual-boot setup, må denne partition gøres mindre, således at der kan blive plads til endnu en partion - nemlig den Linux skal ligge på.
Hvor meget fri plads der er til en ny partition til Linux, kan du finde ud af, ved at se hvor meget plads Windows rapporterer der er ledig på dens partition. Du skal sikre dig, at der er den mængde ledig plads(og helst et par Gigabyte mere), som du ønsker at tildele til en partition til Linux.

Nogle distributioner tilbyder under installationen at resize (ændre størrelsen) på din windows partition, således at der kan blive plads til en Linux installation. Her vil jeg dog på det KRAFTIGSTE anbefale, at man sørger for at have en backup af ALLE vigtige data på sin windows installation. Dette kan f.ex. nemt gøres ved at brænde dem på en CD eller DVD. En ændring af størrelsen på en partition har altid en fejlmargin, så det kan gå galt, så windows skal geninstalleres!

Tilbyder distributionen ikke dette, eller kan man ikke lige få den til det, tilbyder LiveCD'er såsom GParted og Parted Magic LiveCD at gøre dette. Efter at man har brugt dem, kan man så installere sin favoritdistribution på den nye partition, man har fået oprettet.